Ekonomiforum - Förbättra din privatekonomi

Du är inte inloggad.#1 2008-09-02 20:29:21

Spaniard
Ny medlem

Kunden har alltid fel

Jag börjar bli trött på den gamla klyschan ”Kunden har alltid rätt”. Det är i konsumentsammanhang en ensidig debatt om rättigheter. Affärsföretagen målas upp som fienden som måste hållas kort. Ser man på marknaden idag är det en djungel. Företag har systerföretag i samma bransch, varumärken byggs upp och säljs ut, modellbeteckningarna blir krångligare för varje år och snart är det larvigt. Alla är billigast och alla är bäst.
Med internet har gemene man ett lysande verktyg för jämförelse. Man kan sitta hemma och analysera det mesta inför ett inköp. Man kan dessutom se vad andra som köpt produkten har att säga. Det är självklart en god tanke men det är straffspark för missbruk och marknaden hittar andra vägar, det gör den alltid.
Dagens kunder kan rakryggade besöka en lokal handlare för visning, rådgivning och test av en produkt bara för att någon timme senare köpa produkten en smula billigare i en nätbutik. Smart, tycker dom. Dumt tycker jag. Det är precis det här som tvingar företag att krångla till verksamhetsområdet. Skapa dunkel och förvirring. Vissa streetsmarta tillverkare utnyttjar självklart den nya företeelsen och pressar specifikationerna till orimlighet. Dagens kund som jämfört alla modeller väljer lätt den som har högst siffror i flest spalter. Idiotiskt.
Än värre blir det när det handlar om utmärkelser i media, recensioner i press och omdömen i privata forum. Här kan jag avslöja att det spårat ur helt. Aktörerna skapar egna tester som de själva vinner, det köps reklam på redaktionsplats och det produktplaceras. Min regel är enkel, ta all information med en nypa salt. Ingen är att lita på.
Jag tycker synd om de små handlarna på orten som erbjudit fin service genom åren. Om de ens finns kvar idag tvingas de sälja MP3-spelare för 299:- som de elva månader senare måste byta ut eftersom det då bara kommer ljud från den ena snäckan.
Dagens überekonomiska kunder är inbillningssjuka och biter sig själva i svansen med sina envetna reklamationer och krav. Det ska prutas och klagas och hotas med Sverker i Plus. Min favorit är mobiltelefonen; Ett kretskort försett med display, dioder, reläer, motstånd, mikrofon, högtalare och antenn. Utrustas med kamera och GPS. Programmeras med ett avancerat operativ med musik, bilder, webbläsare och nätverk. Den ska användas inne och ute, tas med överallt. Hela paketet väger 80 gram och vibrerar så fort någon kallar. Jaså fungerar inte allt? Nähe. Må de?
Sänk kraven och gå på känsla istället säger jag. Släpp inte in den negativa energin och gör något vettigare i livet.

Blogg: http://blogg.aftonbladet.se/25613

Offline

 

Sidfot

Powered by PunBB

Cookies

Sitemap

Privacy Policy