Ekonomiforum - Förbättra din privatekonomi

Du är inte inloggad.#1 2008-11-12 11:38:41

rodak77
Ny medlem

Vill få ordning på min ekonomi NU, hjälp uppskattas!

Jag är en 30-årig kille som äntligen, äntligen fått en fast anställning!
Har därför bestämt mig för att ordna upp min ekonomi ordentligt, och behöver lite råd...

Jag har under mitt liv dragit på mig en del dåliga lån, har vänt mig till långivare som sveaekonomi, jsmcapital och liknande eftersom "vanliga" banker ej beviljat mig lån pga att jag saknat fast jobb. Mina lån ser ut ungefär såhär:

sveaekonomi: 60000:-
jsmcapital: 12000:-
loanland: 10000:-
Totalt: 82000:-

Jag har dessutom ett studielån, CSN-lån: 300000

På dessa lån betalar jag av 5000:- i månaden, vilket svider en del...

Min inkomst/utgifter varje månad ser ut så här:

Inkomst: 18000-19000:- efter skatt.
Utgifter: Hyra 4600:- Lån 5000:- Bil 700:- ( Sen mat osv kanske 4000:- )
Totala utgifter alltså runt 15000:-

Det jag tänkt mig är att gå till min bank SEB ( där jag får in lönen ) och helt enkelt lägga fram min situation, och hoppas på att de kan ge mig ett bättre lån att lösa ut dessa "smålån" med. Kan det vara möjligt?

Jag har även planer på att köpa en bostadsrätt framöver, och skulle gärna få ett lånelöfte. Frågan är om de skulle vara villiga att bevilja ett sådant..?

Men prio nr1 är alltså att lägga om dessa svindyra lån. Hur bör jag gå till väga? Boka tid med en bankman, söka online, eller vad? Tror ni möjligheterna till ett beviljat lån är goda? Har precis börjat min fasta anställning inom ett företag med stabila framtidsutsikter. Har tidigare jobbat 1 år hos dem som visstidsanställd.

Jag vore mycket, mycket tacksam om tips och råd.
Tack på förhand!

Senast redigerat av rodak77 (2008-11-12 11:42:51)

Offline

 

#2 2008-12-03 09:25:23

Leif
Ny medlem

Re: Vill få ordning på min ekonomi NU, hjälp uppskattas!

Hej Rodak77

N'r jag tittar p[ dina siffror s[ tycker jag du borde ha utrymme i din ekonomi att ammortera av dina mindre l[n p[ smcapital och loanland relativt snabbt.

Mitt tips 'r att sn[la 3 m[nader och ammortera av dessa 2 h[rt och snabbt.

Sedan har du absolut utrymme att g[ till din bank och be om ett medlemsl[n, vilket har f;rm[nligare r'nta f;r resterande 60 000 kr.


Betala av det l[net som har h;gst r'nta f;rst.

Om du sedan sparar beloppet du tidigare lagt p[ l[nen varje m[nad till toppl[net p[ en bostadsr'tt, s[ kan jag inte se att banken skulle nekja dig ett l[n.

Hur 'r det med betalningsanm'rkningar_.

Mvh Leif

NOT skumt med mina bokstever ser jag.....ursakta for det !

Senast redigerat av Leif (2008-12-03 09:26:13)

Offline

 

#3 2008-12-04 13:27:40

Strayd
Ny medlem

Re: Vill få ordning på min ekonomi NU, hjälp uppskattas!

Hej Rodak77,

För det första tycker jag att du som konsument inte ska dra dig till SEB bara för att du har lönekonto där. Bankernas marknad är en konkurrensmarknad och det finns möjligheter för dig att kanske hitta bättre villkor än hos SEB. Det är lätt att vara lat.

Jag håller också med Leif att du ska försöka amortera de dyraste lånen så fort som möjligt. Och självklart ska du försöka lösa in dessa lån med ett större lån hos den bank som kan erbjuda bäst villkor, framförallt bäst ränta. Men tänk också på saker som om banken har uppläggningsavgifter o.s.v.

Först, tycker jag, att du ska kolla upp lånevillkoren hos bankerna; Nordea, Handelsbanken, SEB, Swedbank, Skandiabanken. Hittar du flera som är intressanta ska du ta kontakt med dessa och kolla vad det finns för möjligheter för dig och dina lån.
Du kommer antagligen få visa upp ett inkomstintyg eftersom en kreditupplysning skulle inte visa dina nya inkomst utan gå efter din tidigare deklaration.
Har du betalningsanmärkning kommer det dock bli svårt.

Angående möjligheterna för bolån skulle jag nog säga att det skulle bli svårt för dig i dagens läge. Tror de flesta bankerna gör någon slags kvar-att-leva-kalkyl och med tanke på dina lån måste du nog amortera av större delen av dessa för att få ner dina månadskostnader.

Kontentan är som du själv var inne på; lånen är högsta prio. Var inte rädd att byta bank, hyfsat smidigt i dagsläget. Kolla upp olika bankers villkor, kontakta de som är intressanta och förklara din situation ska du nog se att det finns bättre alternativ än hur din privatekonomi ser ut idag. Var inte lat, du kommer tjäna på marginaler i längden.

Offline

 

#4 2009-02-17 13:15:22

rodak77
Ny medlem

Re: Vill få ordning på min ekonomi NU, hjälp uppskattas!

Hej alla!

Tack för alla tips! Tyvärr så har det inte löst sig för mig ännu...

Jag lyssnade på en kompis råd att söka lån via nätet. Sökte först hos Skandiabanken, sen hos ICA-banken och sist hos IKANO-banken. Avslag hos samtliga, suck!

Och nu är väl chansen att få lån ännu mindre pga alla kreditfrågningar?
Jag vill ju bara bli av med mina dyra lån, lägga om dem, inte låna till konsumtion!

Vad skall jag göra nu? Kanske det enda vettiga är att boka tid hos en riktig bankman i den bank jag har mitt lönekonto, lägga fram allt och hoppas på det bästa?

Eller kan det vara läge att byta bank, säg till Nordea eller Swedbank, flytta över lönekontot, öppna ett sparkonto, och på så vis få ett lån beviljat?

Ge mig råd!

Jag är alltså fast anställd, får ut 19000:- efter skatt, och vill lägga om dyra lån på ungefär 80000:-. Har inga betalningsanmärkningar!

Vad göra?????

Senast redigerat av rodak77 (2009-02-17 13:16:33)

Offline

 

#5 2009-03-06 12:27:01

fattigellerrik
Ny medlem

Re: Vill få ordning på min ekonomi NU, hjälp uppskattas!

Hejsan jag håller med Leif i den här frågan.
Det bästa du kan göra är att börja betala av de mindre lånen du har! Det är väl inte så konstigt att bankerna inte vill bevilja dig ett nytt lån om du aldrig betalar tillbaka.

http://fattigellerrik.blogg.se/

Offline

 

#6 2009-03-29 20:51:53

carina
Ny medlem

Re: Vill få ordning på min ekonomi NU, hjälp uppskattas!

Tips till dig Rodak 77 om det inte löst sig ännu. Och då kommer det från en som har lång erfarenhet av finansiering av alla möjliga slag.
Att gå till din bank och boka ett personligt möte är allra bäst i din situation eftersom ditt motiv är ju att samla alla skulder till ett billigare paket och då kan du få ett lån som sätter krav på att enda förutsättingen är att banken löser de andra krediterna i realtid när ditt nya lån betalas ut. Då har banken 100 % säkerhet att du inte använder det nya lånet till något annat.
Så kan jag också rekommendera dig till att trygga din ekonomi med  nytt revolutionerande smarta sätt att säkra sin inkomst så du inte behöver låna pengar i framtiden utan tjäna pengar på din fritid utöver ditt ordinarie jobb.
Men du maila till mig om du vill har mer tips om just det.ctl@financeteam.se

Offline

 

#7 2009-08-27 13:15:23

maria.kjellson
Ny medlem

Re: Vill få ordning på min ekonomi NU, hjälp uppskattas!

hej Rodak

Jag, liksom de andra, tycker absolut att du ska ta ett möte med din bank eller en ny bank och diskutera igenom din situation. om du först vill kolla upp dina möjligheter att minska kostnaderna kan du skicka in en ansokan genom
[url=http://www.lendo.se]ansökan lån[/url]
på så vis tas det bara en enda kreditupplysning på dig istället för flertalet, så som vid ansökan till olika banker om just hjälp eller lån.

Lycka till!
/maria

Offline

 

#8 2009-09-08 11:45:43

peter78
Ny medlem

Re: Vill få ordning på min ekonomi NU, hjälp uppskattas!

Hur har det gått, har det löst sig?

Offline

 

Sidfot

Powered by PunBB

Cookies

Sitemap

Privacy Policy