Ekonomiforum - Förbättra din privatekonomi

Du är inte inloggad.#1 2010-03-18 19:12:18

Super_Fred
Ny medlem

Allmän info om bolån

Ska du köpa ett hus eller en lägenhet kan du nog tänkas behöva ett bolån. Men hur fungerar det egentligen med bolån och vad är det som gäller när man ska ta sitt lån? I detta inlägg tänkte jag gå igenom lite saker som är bra att veta och lite grundläggande om bolån för dem som inte har så bra koll.

Ett bolån består oftast av tre olika delar - bottenlån, topplån och kontantinsats.

[b]Bottenlånet[/b] är den allra största delen av ditt lån och kan vara någonstans mellan 70 % och 95 % av ditt totala lån. Bottenlånet är också den absolut billigaste delen varför man gärna vill ha så stor del av det totala lånet som bottenlån och så lite som möjligt som topplån. Bottenlånet är i princip ett av de allra billigaste lån du kan få över huvudtaget.

[b]Topplånet[/b] är den dyra delen av ditt bolån, men det är ofta ganska litet. Ju mindre ju bättre brukar man normalt säga. Topplånet ska täcka upp den del av lånet som inte täcks av bottenlån eller betalas in kontant. Det är normalt runt 10 - 15 % av totala lånet.

[b]Kontantinsats[/b] är den del av bolånet du måste betala in "kontant". Detta görs för att du ska visa att du har ekonomin för att klara av köpet. Kontantinsatsen kan ofta ligga på runt 10 % men det finns inget som säger att det måste finnas en kontantinsats. Detta bestämmer banken. Ju mer du betalar i kontantinsats ju mindre kan topplånet bli, så det finns en viss fördel med att betala en lite högre kontantinsats.

Något som är värt att veta är att bottenlån beräknas både på köpeskillingen och husets värdering beroende på vad som är lägst. Ifall du köper ett hus som är värt mer än du betalar för det kan du alltså få bottenlån baserat på köpeskillingen men om du köper ett hus som du betalar mer för än vad det är värt så kommer du endast att kunna ta bottenlån baserat på värderingen. Detta innebär att om huset är värt 1 miljon men du betalar 1,3 miljoner för det så får du ändå bara bottenlån på t ex 85 % av 1 miljon. Resten får du ta i topplån eller betala i kontantinsats. Det är alltså alltid (föga överraskande) bättre att köpa ett hus för mindre pengar än det egentligen är värt.

[url=http://ekonomi-portalen.com/index.php/bolan/bolan.html]Läs mer om bolån och allt kopplat till bolån här >>[/url]

Offline

 

#2 2012-04-11 17:36:43

Lindmark
Ny medlem

Re: Allmän info om bolån

Tack för den informationen. Så det behöver alltså inte betalas en kontantinsats när man köper hus? Banken bestämmer detta? Kan man då bara säga -Nej vi vill inte lägga någon kontantinsats utan ta ett större topplån istället?

Offline

 

#3 2012-04-11 19:33:48

Adam
Administrator

Re: Allmän info om bolån

Hej Lindmark!

Sedan 1 oktober 2010 kan du maximalt belåna 85 % av bostadens värde vad jag vet.

/Adam

Offline

 

Sidfot

Powered by PunBB

Cookies

Sitemap

Privacy Policy