Ekonomiforum - Förbättra din privatekonomi

Du är inte inloggad.#1 2014-08-09 07:34:23

Acuzio
Ny medlem

Börshandlade fonder och skatter

Inleder med att säga att jag precis fått upp intresset för det här med privatekonomi och har tagit mig ur skuldträsket. Är tyvärr inte särskilt kunnig (än) vad gäller investeringar.

Det jag vet är att jag vill investera i börshandlade fonder framöver (etf). Mitt fokus ligger på riktigt breda, globala indexfonder som till exempel tickers VTI och VXUS.

Det jag inte riktigt hänger med på är hur det fungerar med beskattningen på börshandlade fonder som är baserade i USA.  Jag talar om köp i storleksklassen 10000 i månaden under ett antal års tid.

Avanza erbjuder ju VTI och VXUS så det kan ju inte vara helt förkastligt att köpa dom, men vore det förmånligare att satsa på andra?

Och vad är skillnaden mellan NYSE och NASDAQ ur ett svenskt perspektiv?

Offline

 

#2 2014-08-31 09:44:23

Adam
Administrator

Re: Börshandlade fonder och skatter

Hej!

NYSE och NASDAQ är olika handelsplatser i USA. Vad du handlar och till vilket pris är av mer betydelse än vilket handelsplats som används.

Angående skatten så är det bra att fråga avanza direkt för att få klarhet i frågan. Handlar du via ISK så borde du beskattas som vanligt i en ISK. Har etf:en utdelningar så kommer dessa utdelningar beskattas enligt USA's skattesatser som du sedan kan få tillbaka via avräkning på deklarationen, så att dubbelbeskattning undgås.

"Tillgångar som förvaras på ett investeringssparkonto schablonbeskattas. Det innebär att värdet på tillgångarna årligen kommer att beskattas. Ränta, utdelning eller annan avkastning som lämnas på de tillgångar som du förvarar på kontot beskattas inte. Eftersom även utländska tillgångar kan förvaras på ett investeringssparkonto kan det uppstå situationer där utländsk källskatt har betalats på en inkomst på kontot. I sådana fall kan avräkning av utländsk skatt begäras. I dessa fall behövs uppgifter om inkomsterna på kontot trots att det inte är dessa som beskattas. Underlaget för avräkning utgår från de utländska inkomsterna. Avräkningen kan dock inte bli högre än den skatt som tas ut på schablonintäkten."

http://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteinkomst/internationellt/dubbelbeskattningavrakning/avrakningavutlandskskatt.4.7856a2b411550b99fb7800088114.html


"Hur stor blir skatten?

Fråga din mäklare hur skatten beräknas när du handlar ETF:er på börser runt om i världen. Det finns flera nivåer av beskattning för investeringar i börshandlade fonder: skatt på investeringarna, skatt på fonden i dess hemland och för den enskilda spararen."

http://www.privataaffarer.se/borsguiden/tank-pa-detta-nar-du-koper-etfer-326036

"6. Skatt: Investerarens beskattningsland och beskattningssystem för ETF:en är oerhört viktig att beakta. Det är även viktigt att tänka på att det kan vara skillnader mellan beskattning av reavinster och utdelningar. För en svensk investerare kan till exempel utdelningar från amerikanska ETF:er beskattas med upp till 30 procent trots att innehavet hålls i en kapitalförsäkringsdepå. Läs på vad som gäller hos din specifika leverantör."

http://www.blogg.etfsverige.se/etf-marknaden/sa-ska-du-utvardera-en-etf-edhec-risk-institute-rapport


/Adam

Offline

 

Sidfot

Powered by PunBB

Cookies

Sitemap

Privacy Policy