Ekonomiforum - Förbättra din privatekonomi

Du är inte inloggad.#1 2017-01-03 11:45:05

OliverE
Ny medlem

Kort sparhorisont

Hej,

Jag och min sambo har börjat spara för en kontantinsats för vårt framtida boende. Vi skall nämligen bygga ett hus på en tomt vi har fått.

Problemet är att vi inte har sparat ihop till en kontantinsats och jag precis har börjat ägna vår privatekonomi mer tid än tidigare.

Vi har tillsammans en nettoinkomst på ca 41k/månad, så vi ska satsa på att spara minst 20k varje månad framöver men gärna mer. Så på 2 år ha kunnat spara 480k, men detta är utan någon som helst ränta - vilket jag förstås vill ha så mycket som möjligt av.

Jag har försökt läsa det mesta jag kommer över men är fortfarande i startpunkten av att styra upp vår privata ekonomi. Min fråga lyder som följande:

- Vilket är det mest optimala sättet att sätta upp ett kortsiktigt mål?

- Är fonder att föredra framför aktier? I så fall vilka fonder?

Har ni några tips på hur jag skall göra för att nå vårt mål så vore jag mycket tacksam. Jag befinner mig även i Stockholms-området och vill gärna träffa likasinnade som är i startgroparna av att ta tag i sin privatekonomi - är någon sugen på detta så hojta till!

Mvh
Oliver

Offline

 

#2 2017-01-10 11:58:47

Adam
Administrator

Re: Kort sparhorisont

Hej Oliver,

Aktier brukar var bäst på sikt. Men då pratar jag om minst 5 år. Svenska börsen är inte heller speciellt billig nu historiskt sett. Kortsiktigt, som 2 år är, är min tråkiga rekommendation bästa bankräntan du kan hitta, alternativt korta räntefonder.

/Adam

Offline

 

Sidfot

Powered by PunBB

Cookies

Sitemap

Privacy Policy